Gemenskap

Föräldrakooperativet har valt att låta personalen sköta det professionella arbetet med barnen på dagarna. Föräldrarna går därför inte in som jourpersonal, har inga städ- eller matlagningsveckor och har ingen arbetsplikt. Däremot vill vi att familjerna på andra sätt ska vara aktiva och bidra till verksamheten positivt:

  • Det förväntas att varje familj har en styrelsepost under 1-2 år under medlemstiden på förskolan. Styrelsen träffas 1 gång per månad och mötena sker på kvällstid.
  • Varje vår och höst har vi en gemensam städdag som är obligatorisk för alla medlemmar att delta i.


Förutom styrelseuppdrag och de gemensamma städdagarna, får varje familj andra uppdrag att fullfölja; det kan vara exempelvis förberedelser inför festligheter, transport av skräp, hjälpa till att skruva ihop möbler eller andra saker som praktiskt behöver fixas på förskolan. Föräldrarna tar sitt ansvar och hjälps åt med de arbets-
uppgifter som föräldrakooperativet inte har anställd personal för. Under sommaren får varje familj något städuppdrag att utföra.

Varje år står ett antal fester och aktiviteter på agendan! Det här händer normalt under hösten och våren:

  • Föräldramöte: Styrelsen informerar och välkomnar nya föräldrar till Johannesgården.
  • Höststädning: En helgdag städar och fixar föräldrarna fint på gården och inomhus. Allt från målning, lagning av diverse saker till att rensa i rabatterna.
  • Luciafirande: På morgonen lussar alla barnen för oss vuxna. Efteråt fikar vi tillsammans med våra barn och personal.
  • ÅrsmöteEn årlig föreningsstämma där samtliga föräldrar är inbjudna.
  • Johannesvarvet:En morgon i maj samlas vi utanför förskolan. Barnen får nummerlappar och efter uppvärmning går startskottet! Sen springer barn och hurtiga föräldrar en slinga ovanför skogen och ner igen. Alla får förstapris!
  • Vårstädning:Dags att göra vårfint. Fikakorg är välkommen!
  • Midsommarfest: Vi firar sommaravslutning på morgonen tillsammans och vad passar inte bättre då än att dansa runt vår egna midsommarstång som barnen fått vara med att klä! Barnen sjunger sommarsånger för föräldrarna och vi tackar även av de barn som ska sluta och gå vidare till skolan. Festgruppen fixar somrig fika och vi passar på att umgås tillsammans.