Finurliga funderingar på Jordgubben

Hemsida


smile_off picture VÄLKOMMEN

smile_off picture FILOSOFI/FAKTA

smile_off picture BLÅBÄR

smile_off picture HALLON

smile_on picture JORDGUBB

smile_off picture GEMENSKAP

smile_off picture FAMILJESIDAN

smile_off picture HÄR FINNS VI

smile_off picture KONTAKT

smile_off picture KLAGOMÅL

smile_off picture KONSULTTJÄNST

smile_off picture GDPR
På Jordgubben är barnen mellan 5 och 6 år. En ålder där många av barnen är hungriga på att lära sig mycket, och funderar på livet, spöken och mycket annat. Här på Jordgubb får barnen stöd och hjälp att undersöka, fantisera och lära. Musik och dramatik är några av verktygen vi använder.

Klockan 8 är barnen välkomna in på Jordgubb. Då har vi fri lek, vi spelar spel, ritar och pratar.

Hej och godmorgon
När alla barnen kommit har vi samling inne i stora rummet. Det kan vara t ex sagosamling där vi läser eller hittar på sagor, musiksamling där vi spelar och sjunger eller språksamling där vi använder oss av ramsor och ordlekar. På fredagar samlas alla på förskolan inne på en avdelning och har fredagsmys ihop. Då sjunger vi ihop och ibland spelar någon av avdelningarna teater för sina kompisar. Eller så tittar vi på bio tillsammans.

Drama för alla
Drama är ett fint sätt att våga mer, upptäcka sig själv och förstå andra. Och ha roligt! När vi har drama på Jordgubb fantiserar vi tillsammans. Vi förvandlar oss till trollkarl, lejon, spratteldocka, tåg m m. Vi lever oss in i olika väsens sätt att vara och agera. Med glädje leker vi dramalekar, både högt och lågt. "Alla får vara med på sitt sätt". Syftet och målet är att vi ska våga tillsammans och ha kul.

Upp till skogen
Det tar ungefär tio minuter för oss att gå upp i skogen. Och det gör vi en dag i veckan. Däruppe ligger en damm, där det myllrar av liv. Liv som vi kan följa och upptäcka. Där finns fåglar och vackra ödlor, hanödlor och honödlor. Och så finns det grodor, som först bara är dallriga klumpar med svarta prickar i. Uppe i skogen plockar vi löv och stenar, klättrar i träd, gömmer oss och bygger kojor. Och så fikar vi.

Efter lunch vilar vi en stund till ett bra sagoband.

Barnens arbetsstund
När barnen har vilat är det dags för arbetsstund. På tisdagar och torsdagar har barnen fått väva, sy med sykort och gjort olika finmotoriska övningar. På måndagar och onsdagar har vi arbetat med tema.

Färg och form i konsttema
På väggarna inne på jordgubb har det hängt kända verk som också finns på Göteborgs Konstmuseum. Tavlorna var ett led i vårt konsttema som började med att barnen, två-och-två fick välja ut en tavla som de tyckte var någonting speciellt. Tavlan ramades in och så fick barnen undersöka och tänka på sin egen tavla. Vad som kändes när de tittade på den, vilka färger konstnären valt o s v. Barnen fick sen två-och-två berätta för sina kompisar om sin tavla. Vad de tyckte och kompisarna fick ställa frågor och säga vad de tyckte. Som avslutning på temat åkte vi till Göteborgs Konstmuseum och såg på varje barns tavla i sällskap med intendenten på Konstmuséet. Det var stora ögon och barnen kände stolthet för sina tavlor.

Aha, det blir så där!
Under konsttemat fick barnen arbeta med olika färger och målartekniker. Personalen har introducerat och berättat hur man kan göra på måndagen, barnen har fått börja känna på tekniken och sen fått arbeta fritt med tekniken på onsdagens arbetsstund. Vi har målat med vått-i-vått, där man målar på vått papper och färgerna flyter ihop och ikring. Vi har arbetat med olika trycktekniker: tryckt lök, äpplen och andra frukter som har bildat fina och roliga mönster. Vi har arbetat med olika viktekniker och har målat akvarell på speciella akvarellpapper. Så har vi gjort sockermålning. Då kokade vi socker och vatten så sockret smälte, penslade ut blandningen på pappret och droppade vattenfärg på det. Fantastiska mönster och former flöt ut. Kännetecknande för temat med målartekniker var: Aha!

Under eftermiddagen i övrigt äter vi mellanmål, leker utomhus eller inomhus före hemgång då mamma eller pappa hämtar.

Tema BAGERI
En vårdag for Jordgubbsbarnen med fröknar med bussen till Nöjds konditori i Kungssten. Där fick varje barn välja ut varsin kaka och fick varsin påse av den snälla tanten på bageriet. Sen gick bussen tillbaka till Johannesgården med ett antal nöjda Jordgubbsbarn. Bageri Jordgubben öppnade samma dag.
På Bageri Jordgubb bakade barnen bullar, rulltårtor, sockerkakor och andra kakor. Barnen fick hem recept och fick upp ögonen för bakning. (Till Eddie i pizzabutiken: "Hur gör du den där degen?") Förutom att bageritemat var gott, härligt och roligt, gav det barnen möjlighet att se hela sambandet mellan råvaror-planering-bakning-försäljning-lön. Och hur man går på café! En dag byggde nämligen barnen och personalen upp Café Jordgubben. Barnen köpte saft, en bulle och två sorters kakor för 3 kronor. Det var dukat med småbord och levande ljus. Personalen var servitriser och barnen njöt av sina bakverk. Och så åkte alla barnen på studiebesök till Nöjds Bageri vid Brunnsbo torg och fick vara med när de bakar tårtor, kakor och bröd.

Bageri Jordgubben avslutades med försäljning till föräldrarna, vars förtjänst resulterade i en resa till äventyrsbadet i Lerum. Från ax till deg, från bak till limpa, från arbete till nöje...© Föräldrakooperativet Johannesgården 031-709 47 40
webbredaktör webbdesign Korridor AB