På Hallon bor prinsessor
och riddare!

Hemsida


smile_off picture VÄLKOMMEN

smile_off picture FILOSOFI/FAKTA

smile_off picture BLÅBÄR

smile_on picture HALLON

smile_off picture JORDGUBB

smile_off picture GEMENSKAP

smile_off picture FAMILJESIDAN

smile_off picture HÄR FINNS VI

smile_off picture KONTAKT

smile_off picture KLAGOMÅL

smile_off picture KONSULTTJÄNST

smile_off picture GDPR
Barnen på Hallon är mellan 3 och 4 år. Förutom att ge utrymme och inspiration till den fria leken som är grunden i allt vi gör, arbetar vi mycket med att stärka barnens jag. Vem är jag och hur fungerar just jag och min kropp. Barnen leker gärna och ofta roll-lekar; som prinsessor, troll, björnar, mammor, storasystrar, Madickar, bebisar och riddare.

Dagen börjar
Klockan 9.15, när barnen lekt, pysslat, ritat och lyssnat på sagor och väntat in alla sina kompisar sätter vi oss ner tillsammans och samlar ihop oss inför den nya dagen. Vi ser vem som är ledig, äter vår medhavda frukt och har sång- och instrumentsamling, rörelse- och rytmiksamling eller leksamling:

Sång- och instrumentsamling
På sångsamlingen sjunger vi traditionella, nya eller egna sånger tillsammans. Vi använder oss av sångkort, handdockor, hemliga lådor med spännande saker i, flanobilder (flanellbilder som fastnar på en tygtavla) och andra hjälpmedel som associerar till de olika sångerna. Ibland sjunger vi utan instrument, ibland använder barnen eller personalen instrument.

Rörelse- och rytmiksamling
Det här är toppen för både knoppen och kroppen! Vi har roligt och tränar motorik och koordination. Vi får härliga känslor av musiken, skapar en vi-känsla, barnen får lära sig samarbete, fantasin får spela fritt, rytmiken och rörelserna fungerar jagstärkande och barnen upptäcker hur just deras kropp fungerar; mina ben åker ditåt när jag gör så - och det är helt okay!

Leksamling
Här leker vi tillsammans under givna former. Det kan handla om koncentrationslekar, samarbetslekar, fantasilekar, regellekar eller dramalekar.

Lek, lunch, vila, skapa, drama, mellanmål m m
Efter samlingen går vi ut och leker, om det inte är utflykt eller något annat på gång. Då kan barnen leka med eller bredvid sina yngre syskon på Blåbär eller äldre syskon på Jordgubb. Sen är det lunch och vila. Efter vilan pysslar vi, har rytmik, målar, leker eller arbetar med vårt tema. Klockan 14.15 dukar två av barnen fram mellanmål, med stöd av personalen. Vi äter mellanmål och går sen ut och leker igen till klockan 16, när alla barn som är kvar på förskolan samlas på Blåbär och äter frukt. Klockan 17.30 stänger vi för dagen.

Tema prinsessor och riddare
Ofta växer ett tema fram naturligt, som till exempel med temat riddare och prinsessor, eftersom många av barnen redan tyckte att de var riddare och prinsessor. Starten på temat var att alla barnen, personalen och två föräldrar åkte till Kungälvs fästning där pappa Kungen tog emot och visade oss hela riddarborgen. Det fanns t o m en människa som hade förvandlats till en sten i fängelsehålan!

När vi kom hem byggde barnen och personalen med lust, kraft och en del huvukliande en tjusig riddarborg, och dockvrån förvandlades till slott med prinsess-stolar och guldduk. Men prinsessor bör väl ha kjolar och prinsesshattar, och riddarna mantlar? Så fick det bli! Parallellt med leken gjordes till prinsessorna höga, höga struthattar i papp med lockiga band längst ut. Riddarna fick mantlar i silver och blå band. Och en förmiddag tog en av mammorna med sig symaskin och så syddes det kjolar i gul taft med vackra rosetter till prinsessorna. Så blev föräldrarna tillfrågade om de hade några vackra prinsesssmycken eller riddarmanschetter hemma. För nu var det dags för Prinsessan Rosenknopp och Riddar Ture att göra entré på förskolan. Oj, vilken succé! Många av föräldrarna möttes av barn som med andan i halsen berättade att "Idag var det en r-i-k-t-i-g prinsessa och riddare på besök, och de........".
Under perioden repeterade man en pjäs: Sagan om Törnrosa. Och på ett fredagsmys bjöd barnen in och spelade upp pjäsen om Törnrosa för sina kompisar och syskon på Blåbär och Jordgubb. Efter pjäsen bjöd barnen på chokladbollar. När de hade ritat, målat, provat på att vara både riddare och prinsessa, lekt och funderat färdigt avslutade barn och fröknar hela temat med en hejdundrande bal på slottet.

Tema CIRKUS, DJUR och NATUR
Ett annat roligt tema vi haft på Hallon var cirkustemat, där barnen blev enormt involverade och engagerade. Man lekte cirkus och hade föreställningar och ingen förbipasserande förälder från de andra avdelningarna kunde undgå att titta in genom fönstrena på Hallon och njuta av barnens lek- och spelglädje. Ett annat tema har varit djur och natur i Sverige. Vad händer på våren? Vad kan man göra i skogen? Vilka djur lever där? Vad äter dom? Det blev utflykter i skogen och till havet. Barnen delades in i aktivitetsgrupper och vi sjöng och lekte kring temat djur och natur. Ja, inne på Hallon sjuder det av lek, aktivitet och upptäckarglädje.© Föräldrakooperativet Johannesgården 031-709 47 40
webbredaktör webbdesign Korridor AB